Elen

Over het dorp

wandelaars bij Kerk Elen

Het kleine dorpje Elen kent een lange geschiedenis. Het dorp wordt voor het eerst ver­meld in het jaar 1150 als "Hellim" (<"hal/hale, hael"  ->'harde droge grond' ). Maar het werd al veel langer bewoond. Zo duikt het kasteel Sipernau al op in bronnen uit de 8ste eeuw, als hoeve. Van het kasteel zelf is sprake vanaf de tweede helft van de 14de eeuw.  

Vandaag is het dorp vooral gekend door de prachtige natuur op een boogscheut van de dorpskern. Door grindwinning in dit gebied ontstonden er namelijk enkele prachtige waterplassen zoals Meerheuvel en Bichterweerd. Deze laatste is nu een echt paradijs voor tal van steltlopers en andere bijzondere watervogels. In natuurgebied Elerweerd zal binnen enkele jaren ook gestart worden met grindwinning. Het landschap zal er sterk veranderen met nog meer ruimte voor nieuwe natuur.

Beschikbare activiteiten

Wandelen

De omgeving van Elen is ideaal om te voet te ontdekken. Je wandelt er voornamelijk in een landelijke omgeving, langs de Maas en de natuurgebieden kan je fijn struinen en in de dorpskern komt het verleden weer tot leven. Voor wie graag op weg geholpen wordt, enkele tips:

  • Ontdek het wandelgebied Elen met o.a. molen De Hoop, natuurgebieden Bichterweerd, Meerheuvel en De Broeken. Wandel ook even naar kasteel Sipernau.
  • ​Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner.

 

Fietsen

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in België en Nederland kan je je eigen fietsroute samenstellen aan de hand van knooppunten die in beide richtingen aangegeven staan. Zo bepaal je zelf welke richting je uitgaat en hoe lang je rit is. Neem tijdens je fietstocht ook eens een veerpontje naar de andere oever van de Maas (via knooppunt 49). Zo wordt grensoverschrijdend fietsen in het RivierPark Maasvallei heel eenvoudig. Via knooppunt 26 in Heppeneert of knooppunt 49 in Dilsen stap je in op het fietsroutenetwerk. Parkeren kan op het kerkplein in Elen. Je kan je fietsroute uitstippelen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei.  

 

Bezoeken
  • Windmolen De Hoop: gerestaureerde windmolen en vakantiehuis.
  • Kasteel Sipernau (niet toegankelijk)
  • Vierkantshoeve en multifunctionele erfgoedlocatie Het Lemke: gerestaureerde vierkantshoeve, monument. 
  • Café In de Goude Ster: gezellig dorpscafé met authentiek interieur.  

 

Voor meer informatie en tips kan je terecht bij Toerisme Dilsen - Stokkem.