Roosteren

Over het dorp

Konikpaarden in Roosteren

De kern Roosteren ligt in het westen van Echt-Susteren en wordt slechts met België gescheiden door de Maas. De naam Roosteren kwam vroeger voor als: Rosusteren, Rufsusteren, Rustren, Roesten en Roesteren, Rosteren en Roisterad. Het is een samenvoeging van Rode en Suestra. Roosteren ontstond aan de samenvloeiing van de Roode Beek en de Geleenbeek, en is waarschijnlijk een ontginning vanuit de abdij van Susteren aan het begin van de 8ste eeuw.

In Roosteren bevind je je in het Smalste Stukje Nederland (gemeente Echt - Susteren). Letterlijk. Binnen een uurtje wandel je vanuit België, door Roosteren naar Duitsland. Ook per fiets is deze streek dus een aanrader. Echt-Susteren is een groene uitvalsbasis voor wie Limburg én Europa echt wil leren kennen. De dom van Aken, op de fiets naar Maaseik voor een biertje op de markt, naar het Vrijthof in Maastricht; je bent er zo. 

Beschikbare activiteiten

Wandelen

De omgeving van Roosteren is ideaal om te voet te ontdekken. Je wandelt er voornamelijk in een landelijke omgeving, langs de Maas kan je fijn struinen en in de dorpskernen van Roosteren en Susteren kan je historie opsnuiven. Via de Maasbrug in Roosteren ben je snel aan de andere oever van de Maas waardoor je ook het Vlaamse wandelgebied Aldeneik kan verkennen. Voor wie graag op weg geholpen wordt, enkele tips:

  • Knopenlopen in Echt - Susteren: een wandelroutenetwerk van maar liefst 270 kilometer! Op een gemakkelijke manier loop je van knooppunt naar knooppunt en verken je de gemeente. Dit systeem is te vergelijken met het fietsroutenetwerk. Ook bij het knopenlopen zijn er 'knooppunten' waarbij meedere routes elkaar kruisen.
  • Struinen in natuurgebied De Rug (tegenover Maaseik, BE). Hier bevindt zich de grootste kudde Konikpaarden van het RivierPark Maasvallei. 
  • Trek erop uit onder begeleiding van een MaasVerkenner.

 

Fietsen

De Gemeente Echt-Susteren is een ideale plek om de internationale omgeving per fiets te verkennen. Dankzij een grensoverschrijdende samenwerking tussen de verschillende gemeenten zijn aantrekkelijke en veilige fietsroutes tot stand gekomen. De Drielandenfietsroute is hier een goed voorbeeld van. Ook via het grensoverschrijdende fietsknooppuntensysteem is het mogelijk om op één middag van Duitsland via Nederland naar België te fietsen en weer terug. Een absolute aanrader! Klik hier om de Drielandenfietsroute gratis te downloaden. Andere fietsroutes in het RivierPark kan je samenstellen aan de hand van de grensoverschrijdende themafietskaart RivierPark Maasvallei. 

 

Bezoeken

Ontdek het Smalste stukje Nederland

Smalste stukje Nederland