De Maasvallei staat garant voor urenlang wandelplezier. Langs beide oevers van de Maas zijn er verschillende opties, samen goed voor meer dan 200 km aan wandelroutes die je de mooiste plekjes in het RivierPark tonen.

 

Hoe wandelen?

© Kobe Van Looveren

In het RivierPark Maasvallei bestaan er twee wandelsystemen: een lussensysteem (of ommetjes genoemd in Nederland) én een knooppuntensysteem (knopenlopen). 

Bij het lussensysteem kies je een bewegwijzerde wandellus die je langs de mooiste landschappen brengt. Elke lus heeft zijn eigen symbool of kleur die je op houten palen langs het pad ziet. Het lussensysteem vind je voornamelijk terug in de wandelgebieden langs Vlaamse oever. Ook in enkele Nederlandse Maasdorpjes kun je ommetjes lopen zoals in Stevensweert & Ohé en Laak of in Stein (natuurroute). 

Wil je graag wandellussen combineren in een van de Vlaamse Maasdorpjes? Hou dan de wandelwissels in het oog. Wandelwissels markeren de plekken waar wandellussen elkaar kruisen. Deze kruispunten hebben elk een eigen nummer, aangeduid op de wandelpalen en op de wandelkaarten. Om naar een andere wandelwissel te gaan, kies je het gekleurde symbool van een wandellus richting die wandelwissel. De wandelkaarten zijn een onmisbare leidraad om makkelijk op een andere wandellus over te stappen. Zo ontstaan ontelbare combinatiemogelijkheden in één groot netwerk, over de grenzen van de verschillende wandelgebieden heen.

Bij het knooppuntensysteem stel je zelf een wandelroute samen op basis van wandelknooppunten. Hierbij kies je dus zelf de afstand en het traject van je wandelroute. Het knooppuntensysteem vind je terug aan Nederlandse zijde van de Maas, in de gemeenten Maasgouw en Echt-Susteren

 

 

 

Waar starten?

© Gert Arijs

Aan de Belgische oever van de Maas werden er een aantal wandelgebieden uitgewerkt. Per wandelgebied vind je een parking en een infobord met daarop een detailkaart van het gebied. Op deze kaart staat een overzicht van alle uitgewerkte wandellussen in het gebied (dezelfde als op deze website). Sommige lussen bereik je door eerst een bruin verbindingsstuk te volgen. Op de website van Wandelen in Limburg krijg je een digitaal overzicht van alle wandellussen. 

Vertrek je vanuit een Nederlands Maasdorp, bekijk dan eerst welk systeem de gemeente in kwestie hanteert: het lussensysteem (ommetjes) en/of het knopenlopen. Op basis daarvan kun je op de websites van Hart van Limburg en Visit Zuid-Limburg een ommetje kiezen of route naar keuze uitstippelen. 

 

Lange afstandswandeling

Speciaal voor liefhebbers van meerdaagse wandeltochten werd de Lange afstandswandeling ontwikkeld. Deze grensoverschrijdende tocht van 137 km verbindt de 11 gemeenten in het RivierPark Maasvallei en brengt je langs de mooiste landschappen en gezellige dorpjes. De wandeling werd in april 2021 verkozen als 'Beste wandelroute van de Benelux'. 

Denk je eraan om de Lange afstandswandeling te lopen? Kijk dan op de pagina met alle praktische informatie

Wandelroute onder water? Controleer het hier!

Vanaf nu kun je op voorhand controleren of een wandelroute of wandelgebied onder water staat na hevige regenval. Op onderstaande kaart - de Droge Voeten tool - vind je een overzicht van de verschillende meetpunten en hun huidige toestand (droog, net overstroomd, onder water). Bovenaan in de zwarte balk kun je de meetpunten filteren per gemeente. De tool is bovendien ook onderweg te raadplegen. Zo kun je 'tot in de puntjes' voorbereid op pad gaan en voorkom je natte voeten onderweg! 

De Droge Voeten tool kwam tot stand in samenwerking met Overlopen.info. 

 

Droge Voeten tool